Pellilän kirjasto

  1. Blogin kirjastosta kirjoitti Leena Etu-Seppälä huhtikuussa 2015

Pellilän navetassa huhtikuussa avattava kirjasto istuu täydellisesti Kirjavuosi 2015-hankkeen ideaan ihmisten innostamisesta kirjojen lukemiseen. Hyvä kirja pitää pintansa, vaikka maailma on pullollaan muita tiedonlähteitä, viestintävälineitä ja ajanvietemuotoja. Tiloiltaan pieni, mutta valikoimaltaan suuri kirjasto perustuu Etu-Seppälän perheen omaan laajaan kirjakokoelmaan sekä muilta saatuihin lahjoituksiin. Monipuolista luettavaa riittää niin vakituisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin. Vielä joitakin vuosia sitten Äinään seudulla kierteli säännöllisesti kirjastoauto, ja Äinää-Vähimaan koululla oli lisäksi nuorille luettavaa.

Koulua ei enää ole eikä kirjastoautoakaan. Myöhemmin mahdollisuutta niin sanottuihin kirjakassi-toimituksiin kirjastosta tarjottiin, mutta suuresta kiinnostuksesta ei ole näkynyt merkkejä. Etu-Seppälän perheen kirjat siirtyivät kuusi vuotta sitten Tampereelta Pellilään. Valtaosa kirjoista ei kuitenkaan mahtunut päärakennuksen kirjahyllyihin, jolloin sadat kirjat jäivät odottamaan hyvää sijoituspaikkaa. Parin viime vuoden aikana kehittyi ajatus kirjakokoelman hyödyntämisestä kaikkien kyläläisten käyttöön. Viime keväänä alettiin vanhasta navetasta raivata tilaa tätä tarkoitusta varten, ja kirjaston valmisteluja jatkettiin loppusyksyllä, kun muilta töiltä ehdittiin.

Nyt on kirjasto valmis, ja sen kirja-aarteet ovat tarjolla kaikenikäisten tutustuttavaksi ja nautittavaksi. Hienoja lahjoituksia Huhu Pellilän kyläkirjastoideasta levisi muutamalle tärkeälle taholle vuosi sitten, ja sen ansiosta kirjasto sai arvokkaita kirjalahjoituksia. Uuteen koulurakennukseen muuttaneet Vääksyn koulut lahjoittivat ylijäämäkirjojaan ja kirjahyllyjään, ja Asikkalan kirjasto puolestaan poistokirjojaan. Kirjakokoelman kartuttamiseen osallistui merkittävästi myös joukko yksittäisiä henkilöitä, joista erityisesti on mainittava eläkkeellä oleva Ikävalkon opettajapariskunta Vääksystä sekä tamperelainen Syrjän pariskunta.

Avointen ovien päivällä liikkeelle Pellilän kirjastoon saa ensi tuntuman avointen ovien päivänä, lauantaina 11.4. klo 13-17. Toiminnan käynnistyessä kirjasto on auki yhtenä päivänä klo 16-19 joka toinen viikko. Huhtikuun kirjastopäivät ovat tiistai 14.4. ja tiistai 28.4. Toukokuussa kirjasto on auki tiistaina 12.5. ja tiistaina 26.5. Kesäkuukausien aukioloajat ilmoitetaan Infokeskuksen tauluilla sekä kyläyhdistyksen facebookissa ja nettisivuilla. Kirjaston käyttökokemukset ja –aktiivisuus arvioidaan kesän aikana, ja sen perusteella päätetään syksyn aukioloajat.

Arvioinnin tuloksista ja syksyn toiminnasta tiedotetaan elokuun Äinämöisessä sekä kyläyhdistyksen muissa viestintävälineissä. Pellilän kirjaston osoite on Tuukkalantie 12, ja kirjaston toiminnasta vastaa Leena Etu-Seppälä, puh. 044 9675156, sähköpostiosoite leena.etu-seppala@hotmail.com. Tervetuloa Pellilän kirjastoon!

Kyläläisen kynästä: Leena Etu-Seppälä K