Äinään seudun luontokeskus

Kahden hehtaarin kokoisessa Iso-Äiniön luontokeskuksessa on 100 erilaista kasvia, lintuja, luonto­polku, joki, lampia, pensaita, puustoa, lintutorni, pöytiä, laavu, tulisija, wc, pukukoppi ja uimarumppi laitureineen.


Luontokeskuksen osoite: Karsillantie 99, Iso-Äini

Luonnon tapahtumien seuraamiseen, mahdollisuus liikuntaan ja virkistäytymiseen onnistuu Äiniön­joen varrella olevassa luontokeskuksessa. Rehevän kasviston lomassa jokea myötäilevän polun puo­liväliin on rakennettu lintujen tarkkailutorni. Noin kilometrin mittainen reitti on helppokulkuinen ja päättyy uimarumpille, mikä on raivattu joenuo­maa syventämällä ja laajentamalla. Luontoreitin lomassa on kaksi matalaa kalojen kasvatuslammik­koa. Ne täydentävät alueen luonnon monipuolisuutta.

Monet pikkulinnut pesivät ja viihtyvät luontokeskuksen puissa ja tiheissä kasvustossa. Vesilinnut pi­tävät rehevän kasvuston omaavista matalista lammikoista. Uimarumpilla on laavu grilleineen. Rum­pilla on mukava retkeillä ja viettää aikaa, välillä pulahtaen laiturilta raikkaaseen veteen uimaan.

Jokihankkeesta alkanut, suunnitelma jalostui luontokeskukseksi. Lintutorniin valittiin
metallirunko suosien oman kylän yrittäjää. Joen uimapaikan kaivamisen ja tien
teki koneurakoitsija. Leader-ra­hoituksen lisäksi talkootunteja kertyi 600,kylän yritykset tekivät lahjoituksia ja useita tempauksia järjestettiin lisärahoituksen kartuttamiseksi.

Rakentaminen tehtiin vuosina 2011-2012. Avajaisiin osallistui 100 henkeä toukokuussa 2012.
Iso-Äiniön luontokeskus sai 3.9.2015 Asikkalan luonnonystävien jakaman ympäristöpalkinnon.

Tekstin osia Äinämöinen 1 / 2012 ja 3 / 2015: Liisa-Marjatta Pietinen ja Raimo Salmela