Äinään seudun luontokeskus

Luonnon tapahtumien seuraamiseen, mahdollisuus liikuntaan ja virkistäytymiseen onnistuu Äiniön­joen varrella olevassa luontokeskuksessa. Rehevän kasviston lomassa jokea myötäilevän polun puo­liväliin on rakennettu lintujen tarkkailutorni. Noin kilometrin mittainen reitti on helppokulkuinen ja päättyy uimarumpille, mikä on raivattu joenuo­maa syventämällä ja laajentamalla. Luontoreitin lomassa on kaksi matalaa kalojen kasvatuslammik­koa. Ne täydentävät alueen luonnon monipuolisuutta.

Monet pikkulinnut pesivät ja viihtyvät luontokeskuksen puissa ja tiheissä kasvustossa. Vesilinnut pi­tävät rehevän kasvuston omaavista matalista lammikoista. Uimarumpilla on laavu grilleineen. Rum­pilla on mukava retkeillä ja viettää aikaa, välillä pulahtaen laiturilta raikkaaseen veteen uimaan.

Kahden hehtaarin kokoisessa Iso-Äiniön luontokeskuksessa on 100 erilaista kasvia,
lintuja, luonto­polku, joki, lampia, pensaita, puustoa, lintutorni, pöytiä, laavu, tulisija, wc, pukukoppi ja uimarumppi laitureineen. Vierailijoita on käynyt koko vuoden eri puolilta Suomea ja ympäri maail­maa.

Jokihankkeesta alkanut, suunnitelma jalostui luontokeskukseksi. Lintutorniin valittiin
metallirunko suosien oman kylän yrittäjää. Joen uimapaikan kaivamisen ja tien
teki koneurakoitsija. Leader-ra­hoituksen lisäksi talkootunteja kertyi 600,kylän yritykset tekivät lahjoituksia ja useita tempauksia järjestettiin lisärahoituksen kartuttamiseksi.

Rakentaminen tehtiin vuosina 2011-2012. Avajaisiin osallistui 100 henkeä toukokuussa 2012.
Iso-Äiniön luontokeskus sai 3. syyskuuta 2015 Asikkalan luonnonystävien jakaman
ympäristöpalkin­non. Kunniakirja luovutettiin Asikkalan kirjastolla, jolloin vietettiin 19. valtakunnallista ympäristö­viikkoa.

Tekstin osia Äinämöinen 1 / 2012 ja 3 / 2015: Liisa-Marjatta Pietinen ja Raimo Salmela


Luontokeskuksen osoite: Karsillantie 97, Iso-Äiniö